Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

Η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

 

Ο αυχένας υποστηρίζει την κίνηση και το βάρος της κεφαλής σας – ένα αρκετά κουραστικό έργο, αν σκεφτείτε ότι το κεφάλι ζυγίζει 6 με 8 κιλά. Επίσης κλείνει μέσα του τα περισσότερα νεύρα που από τον εγκέφαλο φθάνουν σε όλα τα μέρη του σώματος, σαν ένας σωλήνας γεμάτος οπτικές ίνες. Αν αναλογιστείτε πόση ώρα ξοδεύετε για οδήγηση, εργασία σε υπολογιστή και παρακολούθηση τηλεόρασης, δεν θα σας φανεί περίεργο που μπορεί να χρειαστείτε λίγη Χειροπρακτική, για να ξαναδώσετε στον αυχένα σας την ικανότητα να αντεπεξέρχεται στις ‘υποχρεώσεις’ του με άνεση.

 

Κράτα σωστή στάση!

Είναι γνωστό ότι όσο πιο μακριά από το σώμα κρατάς ένα αντικείμενο, τόσο πιο βαρύ το νιώθεις. Ο πόνος στον αυχένα πολλές φορές είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα κακής στάσης και θέσης του σώματος, ιδίως σε κινήσεις που χρειάζεται να κρατήσουμε ένα αντικείμενο μακριά από το σώμα. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι:

  • Το βάρος της κεφαλής καθώς εργαζόμαστε σκυφτοί πάνω από ένα γραφείο
  • Το να σηκώνουμε ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί
  • Το να βάζουμε και να βγάζουμε αποσκευές ή ψώνια στο αυτοκίνητο
  • Πολλές χειρονακτικές εργασίες

Το αποτέλεσμα για τον αυχένα θα μπορούσε να είναι η απώλεια της φυσιολογικής κινητικότητας των σπονδύλων, που μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που διέρχονται ανάμεσα στους σπονδύλους. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν αργά ή γρήγορα να οδηγήσουν σε επώδυνα σύνδρομα.

 

Ο πόνος δεν μένει μόνο στον αυχένα

Ακριβώς επειδή από τη λειτουργική διαταραχή των σπονδύλων του αυχένα μπορούν να πιεστούν ή να ερεθιστούν τα νεύρα, γι’ αυτό ο πόνος πολύ συχνά αντανακλά στην περιοχή κατανομής τους. Ο Χειροπράκτης θα σας εξηγήσει πότε ένας πόνος που νιώθετε:

  • στον ώμο,
  • στο βραχίονα,
  • στο χέρι, ή
  • κατά μήκος της πλάτης,

θα μπορούσε να είναι στο πλαίσιο μιας αυχενικής συνδρομής, αντί για κάποιο τοπικό πρόβλημα των περιοχών αυτών.

 

Διορθώνοντας τις λειτουργικές διαταραχές

Η Χειροπρακτική, σε αντίθεση με τα παυσίπονα φάρμακα, αντιμετωπίζει την αιτία του πόνου, όχι μόνο το σύμπτωμα. Ο Χειροπράκτης θα επιδιώξει να εντοπίσει την συγκεκριμένη δυσλειτουργία που δημιουργεί τον πόνο και να την διορθώσει. Θα κάνει μια πλήρη ανάλυση της κίνησης των σπονδυλικών αρθρώσεων, θα ψηλαφίσει τους σπονδύλους και τους μύες της πάσχουσας περιοχής και θα εκτιμήσει αν υπάρχει πίεση κάποιου νεύρου. Ίσως χρειαστεί να συμβουλευτεί και τις ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που μπορεί να έχετε κάνει και θα σας ρωτήσει για τις δραστηριότητες, τη στάση σας και τις συνήθειές σας.

 

Η Χειροπρακτική αγωγή

Η αγωγή περιλαμβάνει κυρίως απαλές, επιδέξιες και ανώδυνες διορθώσεις, που λέγονται ανατάξεις των σπονδύλων (έτσι λέγονται οι χειροπρακτικοί χειρισμοί), που στοχεύουν στο να κινητοποιήσουν τις ‘μπλοκαρισμένες’ αρθρώσεις και να απελευθερώσουν πιεσμένα νεύρα. Συνολικά, η αγωγή είναι ανώδυνη, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώσετε μια παροδική ενόχληση τις πρώτες φορές, που είστε ακόμα σε οξεία φάση.

Συμπληρωματικά, ο Χειροπράκτης μπορεί να χρειαστεί να κάνει και κάποιες μυϊκές μαλάξεις, για να χαλαρώσει τυχόν μυϊκούς σπασμούς. Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιήσετε πάγο ή ζέστη και να σας δώσει οδηγίες για σωστή δραστηριότητα και άσκηση.

Επικοινωνήστε με κάποιον Χειροπράκτη του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών. Μην αφήνετε μια αυχενική συνδρομή να γίνει χρόνια.

 

Είναι οι ανατάξεις του αυχένα ασφαλείς;

Ναι. Το 66-69% όλων των συνεδριών Χειροπρακτικής στον κόσμο περιλαμβάνουν ανατάξεις στον αυχένα, με απόλυτη ασφάλεια. Οι τελευταίες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η Χειροπρακτική είναι μια εξαιρετικά ασφαλής μέθοδος, με την προϋπόθεση ότι γίνεται από έμπειρους και σωστά εκπαιδευμένους επιστήμονες.

 

Πρέπει να χρησιμοποιώ κολάρο;

Αν και στην οξεία φάση συχνά χρησιμοποιούμε κολάρο στον αυχένα, για ένα σύντομο διάστημα, εν τούτοις δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Δεν πρέπει να ‘κακομαθαίνουμε’ τους μύες του αυχένα, μια και το κολάρο τους υποκαθιστά, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του αυχένα, που να περιλαμβάνει Χειροπρακτική αγωγή και ένα πρόγραμμα ενεργητικής αποκατάστασης με ασκήσεις. Αυτή η προσέγγιση έχει στόχο να κινητοποιήσει τις αρθρώσεις, να απελευθερώσει τα νεύρα και να δυναμώσει τους μύες του αυχένα.

 

Πρέπει να γυρίζω το κεφάλι μου γύρω-γύρω;

Όχι. Πολλοί πιστεύουν πως αν κάνουν αυτή την άσκηση, θα βοηθήσουν τον αυχένα τους. Οι αρθρώσεις όμως του αυχένα είναι σχεδιασμένες ώστε να επιτελούν μεμονωμένες κινήσεις, όπως το στρίψουν δεξιά ή αριστερά, να κοιτάξουν πάνω ή κάτω, όχι όμως να κάνουν όλες τις κινήσεις ταυτόχρονα. Θα ήταν πιο ασφαλές να κάνετε κάθε μια κίνηση χωριστά.

 

Τα άρθρα της επιστημονικής ομάδας του chiropractic.gr
(Ευγενική χορηγία των κειμένων από το Βρετανικό Σύλλογο Χειροπρακτικής, BCA)