Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

 

Το αυτοκίνητό σας χρειάζεται συχνά σέρβις, γιατί όχι και η σπονδυλική σας στήλη;

Γιατί χρειάζεται να κάνετε σέρβις στο αυτοκίνητό σας, ακόμα κι αν λειτουργεί καλά; Ασφαλώς για να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί απροβλημάτιστα! Έτσι, λοιπόν, όταν ο Χειροπράκτης σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάποια προβλήματα υγείας, δεν νομίζετε ότι το χρωστάτε στον εαυτό σας να κάνετε μια συνεχιζόμενη συντήρηση, με περιοδικούς ελέγχους της σπονδυλικής σας στήλης;

 

Η υγεία μας εξαρτάται άμεσα από την σπονδυλική στήλη

Μέσα στην σπονδυλική στήλη υπάρχει ο νωτιαίος σωλήνας γεμάτος νεύρα, που σαν τηλεφωνικό δίκτυο μεταδίδουν τα μηνύματα από τον εγκέφαλο προς όλο το σώμα. Οι σπόνδυλοι και γενικά η σπονδυλική στήλη είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να προστατεύει αυτό το τόσο ζωτικό τμήμα του οργανισμού. Όμως, με την πάροδο της ηλικίας, σε συνδυασμό με τυχόν κακώσεις και επιβαρύνσεις, επέρχεται μια σταδιακή αλλοίωση των δομικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να επηρεάσει την καλή λειτουργία της και των νεύρων που διέρχονται από το νωτιαίο σωλήνα. Πίεση, παρενόχληση ή τραυματισμός των νεύρων, που προκύπτουν από τις σπονδυλικές δυσλειτουργίες, μπορούν εκτός από πόνους να διαταράξουν γενικά την υγεία, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού για αυτο-ίαση και ευεξία.

 

Η ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη

Μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλικές δυσλειτουργίες) μπορούν να προκληθούν από συνήθειες και καθημερινές δραστηριότητες, από ατυχήματα και τραυματισμούς ή να είναι απλά αποτέλεσμα ‘φυσιολογικής φθοράς’. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να έχετε περάσει:

  • Μια αθλητική κάκωση
  • Ένα τροχαίο ατύχημα
  • Ένα εργατικό ατύχημα ή μια επαναλαμβανόμενη καταπόνηση στην εργασία σας
  • Μια εγκυμοσύνη
  • Μία έντονη συγκινησιακή φόρτιση, άγχος ή έντονη κούραση
  • Να έχετε κακή στάση σώματος

 

Μείνετε υγιείς με Χειροπρακτική

Μην περιμένετε να εμφανιστούν τα συμπτώματα ή άλλα προβλήματα. Οι Χειροπράκτες είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν τα μηχανικά προβλήματα (δυσλειτουργίες) της σπονδυλικής στήλης, πριν αυτά γίνουν αισθητά μέσω κάποιου πόνου ή άλλου συμπτώματος, και να τα διορθώνουν. Οι σπονδυλικές δυσλειτουργίες που μένουν αδιόρθωτες μπορεί να προκαλέσουν κάποιο επώδυνο σύνδρομο ή και να μειώσουν την αντίσταση του οργανισμού στην ασθένεια. Χρησιμοποιώντας κυρίως τα χέρια του, θα ελέγξουν την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και θα κινητοποιήσουν τις ‘μπλοκαρισμένες’ περιοχές, απελευθερώνοντας έτσι το νευρικό σύστημα, που ενδέχεται να επηρεάζεται. Η διόρθωση γίνεται με ανώδυνους, επιδέξιους και ασφαλείς χειρισμούς, που ονομάζονται ανατάξεις των σπονδύλων.

Συστηματική και περιοδική συντήρηση είναι η καλύτερη πρόληψη τέτοιων προβλημάτων, που χαρίζει στο σώμα μια γενικότερη ευεξία και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

 

Πως ξέρω αν χρειάζομαι συντήρηση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νιώσει το όφελος της Χειροπρακτικής αγωγής, συνειδητοποιούν την αξία της προληπτικής συντήρησης. Διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη σε καλή κατάσταση μειώνουμε σημαντικά τη συχνότητα υποτροπών, νιώθουμε πιο υγιείς και σε καλύτερη φόρμα. Οι Χειροπράκτες προτείνουν στους περισσότερους ένα πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης. Το πόσο συχνή θα είναι εξαρτάται από τις ανάγκες του σώματός σας και το είδος του προβλήματος. Στο πλαίσιο της συντήρησης, ο Χειροπράκτης θα σας συστήσει κάποια μορφή άσκησης, κάποιες αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες και πιθανόν και στη στάση του σώματός σας, προκειμένου να βοηθήσετε και εσείς τον εαυτό σας.

 

Δεν αρκεί μόνο η γυμναστική;

Η γυμναστική είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη σε ένα πρόγραμμα πρόληψης και συντήρησης, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα λειτουργικά προβλήματα που επιμένουν, με τον εξειδικευμένο τρόπο που μπορεί η Χειροπρακτική. Η γυμναστική βελτιώνει γενικά την απόδοση και φόρμα του σώματος, ενώ η Χειροπρακτική διορθώνει συγκεκριμένα μηχανικά του προβλήματα, που περιορίζουν την απόδοση και επιβαρύνουν την υγεία.

 

Υπάρχει περίπτωση η πολλή Χειροπρακτική να βλάπτει;

Όλες οι υπερβολές μπορούν να βλάψουν. Οι Χειροπράκτες, μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών, είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν πότε είναι απαραίτητη η αγωγή και πότε όχι. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες και η περίπτωση σας θα εκτιμηθεί ξεχωριστά. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν πρέπει κανείς να αποκτά εξάρτηση από κάποια θεραπεία, και αν έχετε κάποιους προβληματισμούς για την αγωγή σας, μη διστάσετε να το συζητήσετε με το Χειροπράκτη σας.

 

Τα άρθρα της επιστημονικής ομάδας του chiropractic.gr
(Ευγενική χορηγία των κειμένων από το Βρετανικό Σύλλογο Χειροπρακτικής, BCA)