Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

 

Γενικά

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών, με έτος σύστασης το 1995, είναι ο επίσημος επαγγελματικός, συντεχνιακός και επιστημονικός φορέας του κλάδου της Χειροπρακτικής στην Ελλάδα. Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειροπρακτών (ECU) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειροπρακτικής (WFC), που από το 1997 έχει επίσημες σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Ως επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, διέπεται από τους ισχύοντες νόμους του κράτους, διοικείται από τη Γενική Συνέλευση και έχει νόμιμα εκλεγμένα όργανα του το Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και την Εξελεγκτική (πειθαρχική) επιτροπή. Τα μέλη του διακρίνονται σε επίτιμα, τακτικά, δόκιμα, αντεπιστέλοντα και ανεσταλμένα.

Τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν μόνο όσοι διαθέτουν πτυχίο Χειροπρακτικής από σχολή αναγνωρισμένη από το Παγκόσμιο ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χειροπρακτικής Εκπαίδευσης, αφού υποβληθούν σε ετήσια πρακτική άσκηση.

 

Σκοποί του Συλλόγου

Οι κυριότεροι σκοποί του συλλόγου είναι:

  • η προώθηση και καθιέρωση της επιστήμης της Χειροπρακτικής στην Ελλάδα,
  • η νομοθετική της κατοχύρωση,
  • η εκπροσώπηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων Χειροπρακτών σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο,
  • η εξομοίωση της εξάσκησης της Χειροπρακτικής στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
  • η δημιουργία αναγνωρισμένων προγραμμάτων προπτυχιακής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης Χειροπρακτών στην Ελλάδα.

 

Η Ιστορία του Συλλόγου

Ο πρώτος Χειροπράκτης ήρθε στην Ελλάδα την πρώτη δεκαετία του 1900. Λεγόταν Κλεάνθης Λυγιρός και ήταν μαθητής του πατέρα της σύγχρονης Χειροπρακτικής, D.D. Palmer. Λέγεται ότι, όντας Έλληνας, ήταν αυτός που συνέστησε στον Palmer να δώσει το όνομα ‘Χειροπρακτική’ στην επιστήμη που δημιούργησε. Λίγα είναι τα ονόματα Ελλήνων Χειροπρακτών που έμειναν γνωστά μέχρι τη δημιουργία του συλλόγου. Ένα από αυτά ήταν του Θεόδωρου Μούτσιου, πατέρα του δημοφιλούς ηθοποιού Γιώργου Μούτσιου.

Αν και ο Σύλλογος επίσημα απέκτησε τη δική του αυθυπόστατη σύσταση το 1995, είχε ήδη ιδρυθεί από το 1977 και ήταν μέλος του ενιαίου Συλλόγου Χειροπρακτικής, Οστεοπαθολογίας και Φυσικής Αφάρμακου Θεραπευτικής. Ο σύλλογος εκείνος ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής προσπάθειας του αείμνηστου Χειροπράκτη Δημητρίου Χρόνη και της συνεργασίας του με τους επίσης πολύ γνωστούς για την εξαιρετική τους δουλειά στο χώρο της Οστεοπαθολογίας και Φυσικής Αφαρμάκου Θεραπευτικής κυρίους Σωκράτη Χριστοδουλάρη και Παναγιώτη Κουμεντάκη. Όλοι, μαζί με τους νεότερους χειροπράκτες, Οστεοπαθολόγους και φυσικούς θεραπευτές ίδρυσαν εκείνον τον πρώτο σύλλογο, που για 20 χρόνια οργάνωσε τα επαγγέλματα αυτά στην Ελλάδα και έδωσε νομικές μάχες, για την καθιέρωση τους στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι εναλλακτικές θεραπείες ήταν ακόμα ελάχιστα γνωστές. Αποκορύφωμα εκείνων των μαχών ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 1989, μετά από προσφυγή της κυρίας Ελένης Καραμάνη-Σακρπαθάκη, που έδινε το δικαίωμα στους χειροπράκτες να εξασκούν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα νόμιμα. Ήταν εκείνος ο σύλλογος, που με πρωτεργάτη τον Σωκράτη Χριστοδουλάρη ενέταξε τους Έλληνες Χειροπράκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χειροπρακτικής το 1985 και έγινε ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης τότε Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειροπρακτικής.

Το 1994 ο σύλλογος είχε πλέον αρκετά μέλη ώστε να μπορέσει να αποκτήσει ανεξάρτητη σύσταση και δικό του καταστατικό, που ολοκληρώθηκε το 1995 με προσωπικό αγώνα της κυρίας Ελένης Καραμάνη-Σκαρπαθάκη και του κυρίου Βασίλη Μαλτεζόπουλου. Έκτοτε ο σύλλογος έχει ακολουθήσει μια πολύπλευρη δράση που περιλαμβάνει την προώθηση της Χειροπρακτικής μέσα από δημοσιεύματα στον τύπο και συμμετοχή σε τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές, εκπροσώπηση των Ελλήνων Χειροπρακτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και - μέσω αυτής - συμμετοχή στη διαμόρφωση κοινών παραμέτρων εξάσκησης του επαγγέλματος στην Ευρώπη. Μια από τις κορυφαίες στιγμές του συλλόγου ήταν η διοργάνωση του ετήσιου Ευρωπαϊκού συνεδρίου Χειροπρακτικής, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2000 στο ξενοδοχείο ‘Απόλλων Διβάνη’ στο Καβούρι, με συμμετοχή 200 Χειροπρακτών από πολλές χώρες της Ευρώπης, με την προσωπική φροντίδα του τότε προέδρου του συλλόγου κυρίου Βασίλη Μαλτεζόπουλου. Το εγχείρημα αυτό φιλοδοξεί να επαναλάβει το 2015, με συμμετοχή που αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, ίσως και 1000 ατόμων!

Η προσέλευση νέων Χειροπρακτών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αν και ο συνολικός αριθμός των μελών του συλλόγου παραμένει μικρός, λόγω συνταξιοδότησης πολλών παλαιότερων μελών. Πρόεδρος του συλλόγου αυτό το διάστημα είναι ο κύριος Βασίλης Γκολφινόπουλος, ο οποίος διανύει ήδη την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος. Επί των ημερών του έγινε αναθεώρηση του Καταστατικού, δημιουργία νέου Κανονισμού καθώς και Κώδικα Δεοντολογίας του Συλλόγου. Ο κύριος Γκολφινόπουλος φιλοδοξεί να αναρριχηθεί και στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειροπρακτών, ως δεύτερος αντιπρόεδρος, στις επερχόμενες εκλογές τον Νοέμβριο του 2009.