Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

Η πρώτη επίσκεψη στον Χειροπράκτη

 

Τι θα ακολουθήσει;

Ίσως να έχετε την περιέργεια για το τι θα συμβεί κατά την πρώτη επίσκεψή σας στον Χειροπράκτη και τι θα ακολουθήσει μετά από αυτή.

Σύντομα, ο Χειροπράκτης θα σας συναντήσει για πρώτη φορά. Όλοι οι Χειροπράκτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών, έχουν αποφοιτήσει από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές, πανεπιστημιακού επιπέδου, μετά από μια τουλάχιστον τετραετή φοίτηση.

Το πρώτο πράγμα μετά την γνωριμία σας, είναι η λήψη πληροφοριών γύρω από το πρόβλημά σας. Αρχικά, ο Χειροπράκτης θα σας ρωτήσει το βασικό λόγο που έχετε έρθει να τον επισκεφτείτε, δίνοντάς σας την ευκαιρία να συζητήσετε τι σας ενοχλεί. Στην συνέχεια, θα σας απευθύνει αρκετές ερωτήσεις, όχι μόνο για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και γενικά για την υγεία σας. Μερικές από αυτές ίσως σας φανούν άσχετες με το πρόβλημά σας, αλλά δεν είναι. Το αντίθετο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την εικόνα της σωματικής σας κατάστασης και των τυχόν καταπονήσεων που έχει περάσει. Αυτό, θα επιτρέψει στον Χειροπράκτη να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη του προβλήματος και να αποφασίσει για το αν είναι σε θέση να σας βοηθήσει ή όχι.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Χειροπράκτης θα κρατήσει όλες της πληροφορίες εμπιστευτικές και ότι κανείς δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτές χωρίς την δική σας άδεια.

Μετά την συγκέντρωση των λεπτομερειών του προβλήματός σας, ο Χειροπράκτης θα προχωρήσει σε μια ανάλυση - εκτίμηση της λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και γενικά του μυοσκελετικού σας συστήματος. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης θα ψηλαφίσει τους σπονδύλους, θα υποβάλλει τις αρθρώσεις σε κινήσεις, θα δει αν υπάρχουν μυϊκές συσπάσεις και τυχόν πίεση νεύρων. Θα αποκτήσει μια εικόνα της λειτουργικής κατάστασης των διαφόρων τμημάτων του μυοσκελετικού συστήματος, την επίδραση τυχόν μηχανικών δυσλειτουργιών πάνω στο νευρικό σύστημα, αλλά και για την ύπαρξη άλλων προβλημάτων που μπορεί να συνδέονται με αυτές. Τέλος, θα σας πληροφορήσει για την εκτίμησή του και για το κατά πόσο αυτές οι μηχανικές δυσλειτουργίες μπορεί να σχετίζονται με το πρόβλημά σας. Άρα θα σας πει αν μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Η χρήση των ακτινογραφιών

Οι πιο πολλοί ασθενείς φέρνουν μαζί τους ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες ή άλλες ιατρικές εξετάσεις, που έχουν κάνει. Οι απεικονιστικές εξετάσεις επιτρέπουν στον Χειροπράκτη να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, έτσι ώστε να είναι ακριβής στην εκτίμησή του και τον βοηθούν να αποφασίσει για το ποιους ακριβώς χειρισμούς θα εφαρμόσει στην περίπτωσή σας. Επειδή όμως τέτοιες εξετάσεις μπορεί να επιβαρύνουν με ακτινοβολία το σώμα, μην αποφασίζετε μόνοι σας για την αναγκαιότητα τους, αλλά αποταθείτε σε κάποιον ειδικό. Συνήθως, οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες σε ασθενείς που προέρχονται από κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό, σε γηραιότερους ασθενείς που μπορεί να υπάρχει η υποψία κάποιας οστικής εκφύλισης ή βλάβης, σε ασθενείς με κάποια ιδιαίτερα κλινικά ευρήματα και επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

 

Η πρώτη συνεδρία

Μετά από την αρχική εκτίμηση, μπορεί να ξεκινήσει η Χειροπρακτική αγωγή, εκτός κι αν χρειάζεται διαφορετικός ή επιπλέον έλεγχος, για παράδειγμα από κάποιον παθολόγο.

Πριν από την έναρξη της αγωγής, ο Χειροπράκτης θα σας αναφέρει τα αποτελέσματα της δικής του εκτίμησης και θα σας αναλύσει την κατάσταση, με λόγια απλά για να γίνει όσο γίνεται πιο κατανοητός. Στη συνέχεια θα σας πει τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή της. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις αν κάτι δεν καταλαβαίνετε. Σε αυτό το σημείο θα σας ξεκαθαριστεί και ο δικός σας ρόλος, γιατί ίσως πρέπει και εσείς να βοηθήσετε. Ο Χειροπράκτης θα σας κάνει κάποιες συστάσεις, που σίγουρα θα συνδράμουν σε μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτές οι συστάσεις μπορεί να αναφέρονται στον τρόπο ζωής σας, σε κάποιες συνήθειές σας ή να είναι κάποιες ασκήσεις. Προσπαθήστε να σημειώσετε και να τηρήσετε όσες περισσότερες μπορείτε, γιατί έτσι συμβάλετε αρκετά στην γρηγορότερη και καλύτερη αποκατάσταση του προβλήματος σας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι ‘του να γίνετε καλά’ εξαρτάται καθαρά από εσάς, γι αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές και τις συστάσεις του Χειροπράκτη σας σωστά και προσεκτικά.

Επίσης θα σας δοθούν και κάποιες συμβουλές που αφορούν την μελλοντική φροντίδα του προβλήματός σας. Είναι πολύ πιθανόν να σας συμβουλέψει να κάνετε κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες στο μέλλον. Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο σε ασθενείς με βαρείς τραυματισμούς ή σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα στις αρθρώσεις τους.

 

Τι να περιμένω κατά την διάρκεια της συνεδρίας;

Η Χειροπρακτική αγωγή περιλαμβάνει κυρίως μαλάξεις και κατάλληλους διορθωτικούς χειρισμούς, τις ανατάξεις των σπονδύλων, που είναι το βασικό μέσο για τη διόρθωση των μηχανικών δυσλειτουργιών που εντοπίζει ο Χειροπράκτης. Αυτό γίνεται με μια γρήγορη, επιδέξια και ανώδυνη ώθηση της άρθρωσης, που συχνά προκαλεί ένα ήχο, σαν ‘κρακ’, καθώς η άρθρωση ελευθερώνεται. Η ανάταξη έχει σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση των αρθρώσεων, προσφέροντας έτσι ανακούφιση των συμπτωμάτων και ένα αίσθημα ευεξίας. Ο αρθρικός ήχος προκαλείται από κάποιες φυσαλίδες αερίων που ελευθερώνονται μέσα στο υγρό της άρθρωσης, καθώς η ανάταξη δημιουργεί συνθήκες χαμηλής πίεσης.

Οι χειρισμοί μπορεί να αφορούν τόσο την σπονδυλική στήλη, όσο και άλλα μέρη του μυοσκελετικού, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος του προβλήματος.

Εάν είστε από εκείνους που ανησυχούν με κάθε τι το καινούργιο, μην ανησυχείτε άλλο. Ο Χειροπράκτης σας θα σας ενημερώνει πριν κάνει οποιοδήποτε χειρισμό, έτσι ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε.

Γενικά, η Χειροπρακτική δεν δημιουργεί πόνο. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει κάποια παροδική ενόχληση μετά από τις πρώτες συνεδρίες, μην ανησυχήσετε. Στην οξεία φάση όλα είναι πιο ευαίσθητα και το σώμα θέλει το χρόνο του να προσαρμοστεί στις αλλαγές που επέρχονται με τις διορθώσεις.

Παράλληλα, μπορεί ο Χειροπράκτης να σας συμβουλεύσει για τη σωστή χρήση πάγου και ζέστης, για την κατάλληλη μορφή άσκησης και την ανάγκη να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις στις καθημερινές σας δραστηριότητες, προκειμένου να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Συζητήστε με το Χειροπράκτη σας αναλυτικά για την αξία όλων αυτών των μέσων και μην είστε αμελείς στη φροντίδα του εαυτού σας.

 

Μήπως υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν σε κάθε ιατρική παρέμβαση. Γενικά, με την Χειροπρακτική οι κίνδυνοι και οι πιθανές αντιδράσεις του σώματός σας είναι αμελητέοι. Βέβαια, δεν υπάρχουν ‘μαγικές θεραπείες’ και τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να υποχωρήσουν.

Στις πρώτες συνεδρίες, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κάποιοι ασθενείς να αισθάνονται μια μικρή ενόχληση στην περιοχή που υποβλήθηκε σε χειρισμούς. Ίσως να υπάρχει κάποιο αίσθημα βάρους ή και κάποιος μικρός ερεθισμός αν έχουν ‘δουλευτεί’ οι εν τω βάθει ιστοί. Προβλήματα που αφορούν τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης μπορεί να τα αισθανθείτε πιο έντονα τις πρώτες φορές, και γενικά όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή μπορεί να νιώσετε ότι αρχικά χειροτερεύετε. Τέλος, χειρισμοί στην περιοχή του αυχένα μπορεί να προκαλέσουν κάποια ζαλάδα ή και κάποιον ελαφρύ πονοκέφαλο, μικρής διάρκειας. Τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά.

Γενικότερα, δεν έχουν παρατηρηθεί κάποιες ιδιαίτερες παρενέργειες με την Χειροπρακτική αγωγή. Αντίθετα, οι τελευταίες έρευνες κατατάσσουν την Χειροπρακτική ανάμεσα στις πιο ασφαλείς μεθόδους.

Ο Χειροπράκτης είναι πρόθυμος να συζητήσει μαζί σας και να λύσει τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την αγωγή που εφαρμόζει.