Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

Τι σπουδές έχει ο Χειροπράκτης;

Τι σπουδές έχει ο Χειροπράκτης;

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί η έναρξη διαφόρων προγραμμάτων σπουδών που ισχυρίζονται ότι διδάσκουν χειροπρακτική. Επί του παρόντος τα προγράμματα αυτά, στο σύνολό τους, δεν είναι πιστοποιημένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χειροπρακτικής Εκπαίδευσης (ECCE). H πιστοποίηση αυτή είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της ποιότητας των παροχών που προσφέρουν οι πτυχιούχοι χειροπράκτες στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα: Τι σπουδές έχει ο Χειροπράκτης;

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης 2017

World Spine Day 2017

 

Απο το 2012 και κάθε χρόνο, η 16η Οκτωβρίου σηματοδοτεί μια ημέρα μυοσκελετικής υγείας, μια ημέρα ευεξίας, μια ημέρα πρόληψης παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Ο σκοπός της «Παγκόσμιας Ημέρας Σπονδυλικής Στήλης» είναι να ενημερώσει το κοινό για την νεα μάστιγα της εποχής, τις παθήσεις τ της σπονδυλικής μας στήλης, και να προτρέψει μικρούς και μεγάλους να φροντίζουν τον κορμό τους καθημερινά κάνοντας γυμναστική. Ο Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών είναι επίσημος υποστηρικτής της Παγκόσμιας Ημέρας Σπονδυλικής Στήλης. Περισότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.worldspineday.org/

Διαβάστε περισσότερα: Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης 2017

Το Άλφα και το Ωμέγα στην φροντίδα της σπονδυλικής στήλης

WFC/ECU Athens Greece 2015
«Το Άλφα και το Ωμέγα στην φροντίδα της σπονδυλικής στήλης» είναι το μότο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Χειροπρακτικής που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton από τις 13 έως τις 16 Μαΐου 2015.

Διαβάστε περισσότερα: Το Άλφα και το Ωμέγα στην φροντίδα της σπονδυλικής στήλης

Σπάρταθλον 2013

Σπάρταθλον 2013

Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε το 31ο «Σπάρταθλον», ο υπερμαραθώνιος αγώνας δρόμου 246χλμ απο την Αθήνα στην Σπάρτη. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπήρξαν πολλές συμμετοχές με 320 αθλητές και αθλήτριες.

Για ακόμη μια φορά  προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στους δρομείς τρεις Χειροπράκτες μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, ο Νίκος Καλογερόπουλος και ο Μιχάλης Καλινδέρης. Οι Χειροπράκτες με ειδικούς διορθωτικούς χειρισμούς (ανατάξεις) κινητοποιήσαν τις μπλοκαρισμένες και καταπονημένες  αρθρώσεις των υπερ-μαραθωνοδρόμων, βοηθώντας τους να ολοκληρώσουν τον αγώνα. Οι ανατάξεις αυτές εφαρμόστηκαν κυρίως στην σπονδυλική στήλη και γενικότερα στο μυοσκελετικό σύστημα όχι μόνο κατά την διάρκεια του αγώνα αλλά κατά  το διάστημα της προετοιμασίας αυτού.  Με τους χειρισμούς αυτούς αποκαθίστανται η φυσιολογική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης, απελευθερώνονται τα νεύρα και ο οργανισμός λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε περισσότερα: Σπάρταθλον 2013

117 χρόνια σύγχρονης Χειροπρακτικής – μια ιστορική αναφορά

First Chiropractic Adjustment 1895

Η 18η Σεπτεμβρίου 2012 σημειώνει τα 117α γενέθλια της επιστήμης, της τέχνης και της φιλοσοφίας της Χειροπρακτικής! Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1895, ο D.D. Palmer από το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, επιτέλεσε την πρώτη του χειροπρακτική ανάταξη. Ο ασθενής του Palmer ήταν ο Χάρβι Λίλαρντ, που ήταν καθαριστής στο κτίριο του Πάλμερ, και ο οποίος είχε χάσει την ακοή του μετά από έναν τραυματισμό πριν πολλά χρόνια. Ο Πάλμερ ως μελετητής της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος μετά από ψηλάφηση εντόπισε ένα εξόγκωμα στην σπονδυλική στήλη του Λίλαρντ, το οποίο απέδωσε σε παρεκτόπιση σπονδύλου. Μετά την ανάταξη της σπονδυλικής στήλης του Λίλαρντ, η ακοή του επανήλθε. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε τη γέννηση της Χειροπρακτικής και ανέδειξε τον Πάλμερ σε ιδρυτή και «πατέρα» της σύγχρονης Χειροπρακτικής. Όπως υποπτευόταν ο Πάλμερ υπήρχε μια σχέση μεταξύ των σπονδυλικών παρεκτοπίσεων και ενός δυσλειτουργικού σώματος.

Διαβάστε περισσότερα: 117 χρόνια σύγχρονης Χειροπρακτικής – μια ιστορική αναφορά

ΒΗΜΑ Science: ΙΑΤΡΙΚΗ - Υπέρταση / Πίεση

 bhma science iatrikh

ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ εναντίον υπέρτασης

Με χειροπρακτική θεραπεία για ευθυγράμμιση του Ατλαντα, του πρώτου σπονδύλου μας, μπορεί να επιτευχθεί μείωση της υπέρτασης ανάλογη με αυτή που προσφέρουν τα φάρμακα. Αυτό κατέδειξε ελπιδοφόρος μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, υπό τον καθηγητή Γ. Μπεκρή

 

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ 
female back picture

Ισως το αντίδοτο - ή τουλάχιστον ένα από τα αντίδοτα - ενάντια σε ένα από τα μεγαλύτερα «δηλητήρια» της υγείας του σύγχρονου πληθυσμού, την υψηλή αρτηριακή πίεση, να κρύβεται μέσα... στα χέρια μας. Για την ακρίβεια στα χέρια των ανθρώπων που έχουν τη γνώση να χειρίζονται κατάλληλα τη σπονδυλική στήλη, επαναφέροντάς τη στον... ίσιο δρόμο όταν οι σπόνδυλοι «λοξοδρομούν». Ο λόγος για τους χειροπράκτες και την ειδικότητά τους, τη χειροπρακτική, που αφορά χειρισμούς της σπονδυλικής στήλης με στόχο τη μη επεμβατική αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι οσφυαλγίες. Η χειροπρακτική αποτελεί ιατρικό επάγγελμα αναγνωρισμένο σε πολλές χώρες του κόσμου, όχι όμως και στη δική μας - παρά ταύτα και στην Ελλάδα υπάρχει Σύνδεσμος Χειροπρακτών ο οποίος, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί του, αποτελείται από επιστήμονες κατηρτισμένους στο αντικείμενό τους, οι οποίοι ζητούν επί έτη την αναγνώρισή τους από το επίσημο κράτος ώστε να δοθεί ένα τέλος στο ξέφραγο αμπέλι του... «ό,τι δηλώσεις είσαι» που συνοδεύεται από την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου.

Διαβάστε περισσότερα: ΒΗΜΑ Science: ΙΑΤΡΙΚΗ - Υπέρταση / Πίεση

Σπάρταθλον 2010

Σπάρταθλον 2010

Στίς 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το 28ο «Σπάρταθλον», ένας υπερ-μαραθώνιος αγώνας δρόμου 246 χλμ. απο την Αθήνα στη Σπάρτη. Την πορεία χάραξε πρώτος ο Φειδιπίδης πρίν απο ακριβώς 2500 χρόνια, γεγονός που έδωσε επετειακό χαρακτήρα στη φετινή διοργάνωση, αλλά και αφορμή για ρεκόρ συμμετοχών, με 325 αθλητές και αθλήτριες.Τρείς χειροπράκτες, μέλη σου Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών, βρέθηκαν στο πλευρό των υπερ-μαραθωνοδρόμων και μαζί με φυσιοθεραπευτές, αλλά και πλήθος άλλων εθελοντών, βοήθησαν τους αθλητές να ξεπεράσουν τα αναπόφευκτα προβλήματα που δημιουργούνται όταν το ανθρώπινο σώμα πιέζεται πέρα των ορίων του: τους πόνους στη μέση, την καταπόνηση των αρθρώσεων των κάτω άκρων, τις κράμπες και τους μυικούς σπασμούς, την αφυδάτωση, και την εξάντληση.

Διαβάστε περισσότερα: Σπάρταθλον 2010