Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

117 χρόνια σύγχρονης Χειροπρακτικής – μια ιστορική αναφορά

First Chiropractic Adjustment 1895

Η 18η Σεπτεμβρίου 2012 σημειώνει τα 117α γενέθλια της επιστήμης, της τέχνης και της φιλοσοφίας της Χειροπρακτικής! Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1895, ο D.D. Palmer από το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, επιτέλεσε την πρώτη του χειροπρακτική ανάταξη. Ο ασθενής του Palmer ήταν ο Χάρβι Λίλαρντ, που ήταν καθαριστής στο κτίριο του Πάλμερ, και ο οποίος είχε χάσει την ακοή του μετά από έναν τραυματισμό πριν πολλά χρόνια. Ο Πάλμερ ως μελετητής της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος μετά από ψηλάφηση εντόπισε ένα εξόγκωμα στην σπονδυλική στήλη του Λίλαρντ, το οποίο απέδωσε σε παρεκτόπιση σπονδύλου. Μετά την ανάταξη της σπονδυλικής στήλης του Λίλαρντ, η ακοή του επανήλθε. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε τη γέννηση της Χειροπρακτικής και ανέδειξε τον Πάλμερ σε ιδρυτή και «πατέρα» της σύγχρονης Χειροπρακτικής. Όπως υποπτευόταν ο Πάλμερ υπήρχε μια σχέση μεταξύ των σπονδυλικών παρεκτοπίσεων και ενός δυσλειτουργικού σώματος.

Κατά έναν τρόπο το γεγονός αυτό σηματοδότησε την ανακάλυψη/αναβίωση της αρχαίας τέχνης της σπονδυλικής φροντίδας, την οποία συναντάμε σχεδόν σε κάθε αρχαίο πολιτισμό και πρακτική. Αυτοί οι πρώτοι θεραπευτές είχαν πλήρη κατανόηση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ της υγείας του σώματος και της κατάστασης της σπονδυλικής στήλης. Ο Ασκληπιός, γνωστός γιατρός της εποχής του (1200 π.Χ.), ο οποίος αργότερα εξυψώνεται στο θεό της ιατρικής και της θεραπείας, ήταν γνωστό ότι εφαρμόζοντας κατάλληλους χειρισμούς με τα χέρια του, επηρέαζε το σώμα και βοηθούσε στην ανάκτηση της υγείας. Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.), που σήμερα είναι γνωστός ως ο πατέρας της ιατρικής συμβούλευσε: «Αποκτήστε γνώση της σπονδυλικής στήλης, γιατί αυτή είναι η αιτία για πολλές ασθένειες.»

Η σύγχρονη χειροπρακτική είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη υγείας στις ΗΠΑ μετά την κλασσική ιατρική και οδοντιατρική. Επιπλέον, η χειροπρακτική αποτελεί την μεγαλύτερη φυσική επιστήμη υγείας παγκοσμίως. Η χειροπρακτική είναι μία επιστήμη, τέχνη και φιλοσοφία που επιτρέπει στο σώμα να ανακτήσει την έμφυτη ικανότητά του για αυτοΐαση αποφεύγοντας φάρμακα και χειρουργεία.

Σήμερα οι Χειροπράκτες συνεχίζουν το έργο του εντοπισμού και της διόρθωσης  των σπονδυλικών παρεκτοπίσεων (μικρές αποκλίσεις των σπονδύλων που οδηγούν σε αποφράξεις των νωτιαίων νεύρων). Η σπονδυλική στήλη περιβάλλει και προστατεύει το νευρικό σύστημα το οποίο συντονίζει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματος. Χάρη στον D.D. Palmer εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσλειτουργία μέσω χειροπρακτικών ανατάξεων (απαλές και επιδέξιες σπονδυλικές διορθώσεις) και βιώνουν κατά αυτόν τον τρόπο πραγματική υγεία σε κάθε επίπεδο.

 

Hippocrates
D.D. Palmer - Discoverer of ChiropracticB.J. Palmer - Developer of ChiropracticHarvey Lillard - First Chiropractic Patient