Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

Τι σπουδές έχει ο Χειροπράκτης;

Τι σπουδές έχει ο Χειροπράκτης;

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί η έναρξη διαφόρων προγραμμάτων σπουδών που ισχυρίζονται ότι διδάσκουν χειροπρακτική. Επί του παρόντος τα προγράμματα αυτά, στο σύνολό τους, δεν είναι πιστοποιημένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χειροπρακτικής Εκπαίδευσης (ECCE). H πιστοποίηση αυτή είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της ποιότητας των παροχών που προσφέρουν οι πτυχιούχοι χειροπράκτες στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα.

Τα πιστοποιημένα πανεπιστημιακά προγράμματα χειροπρακτικής ολοκληρώνονται μετά από 4.500-5.500 ώρες εκπαίδευσης σε 4 έως 5 ακαδημαϊκά έτη. Κατά συνέπεια, πιστοποιητικά, πτυχία ή διπλώματα χειροπρακτικής που εκδίδονται στην χώρα μας από μη πιστοποιημένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μετά από ολιγόωρη πρακτική εξάσκηση και υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών που δεν κατέχουν την επιστήμη της Χειροπρακτικής, δεν αναγνωρίζονται ούτε από τον Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χειροπρακτικής (ECU), ούτε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειροπρακτικής (WFC) και ως εκ τούτου δεν είναι έγκυρα για επαγγελματική χρήση πουθενά στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «Η χειροπρακτική είναι ένα επάγγελμα υγείας που ενασχολείται με την διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη παθήσεων του νεύρο-μυοσκελετικού συστήματος και τις επιπτώσεις αυτών των παθήσεων στη γενικότερη υγεία».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών καταδικάζει την υποβάθμιση του επαγγέλματος της Χειροπρακτικής σε "μέθοδο" και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία που απειλείται απο τα μη-πιστοποιημένα προγράμματα "εκμάθησης μεθόδων χειροπρακτικής".
Ο Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών προειδοποιεί το κοινό για την ύπαρξη «δήθεν» χειροπρακτών με εκπαίδευση πολύ κατώτερη των διεθνών στάνταρντς και με ελλειπείς γνώσεις που τους καθιστούν επικίνδυνους για την ανθρώπινη υγεία, προτρέπει δε αυτούς που αναζητούν χειροπράκτη να το κάνουν μόνο μέσα απο επαφή με τον Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών στην ιστοσελίδα μας.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε σοβαρά να εκπαιδευτείτε και να γίνετε επαγγελματίας χειροπράκτης, σας συστήνουμε να ελέγξετε τις πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο και να απευθυνθείτε σε ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών χειροπρακτικής.

World Federation of Chiropractic - Chiropractic Educational Institutions

European Chiropractors Union - Accredited Colleges and Courses

Προσοχή:
Η ελληνική νομοθεσία που διέπει την αναγνώριση των πτυχίων της αλλοδαπής αλλάζει συνεχώς, παρακαλώ επικοινωνήστε με το ΔΟΑΤΑΠ πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις σπουδές σας στην Χειροπρακτική σε σχολή του εξωτερικού

Για ερωτήσεις και διευκρινήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.