Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών

ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΕΚΦΥΛΙΣΗ

 

Η Χειροπρακτική δεν μπορεί να σταματήσει τη γήρανση, αλλά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο νέοι!

Όπως η τερηδόνα στα δόντια, έτσι και η εκφύλιση των αρθρώσεων ξεκινάει χωρίς να την πάρουμε είδηση και εξελίσσεται αργά και σταθερά. Η φθορά που επέρχεται σταδιακά, καθώς προχωράει η ζωή, προκαλεί εναπόθεση νέου οστού στις αρθρώσεις, σε μια προσπάθεια του οργανισμού να δυναμώσει περιοχές που έχουν τραυματιστεί. Γενικά, η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα είτε κάποιου τραυματισμού είτε χρόνιων μικροτραυματισμών από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Η φθορά δεν γίνεται αντιληπτή από την αρχή και δεν νιώθουμε πόνο. Σταδιακά, όμως, η διαταραχή της κινητικότητας μιας φθαρμένης άρθρωσης οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο.

 

Αρθρίτις και πόνος

Αρθριτικά, ρευματισμοί και άλατα είναι οι όροι που χρησιμοποιεί ο κόσμος για να περιγράψει την φθορά των αρθρώσεων. Οι ιατρικοί όροι που θα συναντήσετε είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα ή η σπονδυλαρθρίτιδα. Όλοι αναφέρονται στην ίδια διαδικασία φθοράς και εκφύλισης, που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος και μπορεί να προσβάλλει πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα. Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από περιορισμό των κινήσεων και πόνο, αλλά διαφέρει από άλλες πιο σοβαρές μορφές αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που εκτός από πιο έντονο πόνο, δημιουργεί γρήγορη και πλήρη καταστροφή της άρθρωσης. Η Χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει, βελτιώνοντας την κινητικότητα και ανακουφίζοντας τον πόνο.

Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με φθορά είτε από τραυματισμούς είτε από επαναλαμβανόμενες καταπονήσεις του σκελετού, στις οποίες μπορεί να βοηθήσει η Χειροπρακτική, είναι οι:

  • Περιαρθρίτιδα ώμου
  • Επικονδυλίτιδα αγκώνα
  • Πόνοι στα γόνατα
  • Σύνδρομα υπερκαταπόνησης από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως αυτές που προκύπτουν στα χέρια από υπερβολική χρήση πληκτρολόγιου
  • Διάφορες Τενοντίτιδες

 

Μετριάζοντας τις επιπτώσεις

Η εκφύλιση των αρθρώσεων είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να αναστραφεί. Η Χειροπρακτική, με την εφαρμογή των κατάλληλων διορθωτικών χειρισμών, βελτιώνει τη λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και τον πόνο. Ο Χειροπράκτης έχει αρκετή εκπαίδευση και εμπειρία για να εκτιμήσει το βαθμό της αρθρίτιδας και την επίπτωσή της στην λειτουργικότητα του μυοσκελετικού σας συστήματος. Εκτός, όμως από τη συγκεκριμένη αγωγή, μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με κατάλληλες ασκήσεις, για το πως πρέπει να κάνετε κάποιες καθημερνές κινήσεις, για τη στάση σας και για το βάρος σας.

Η Χειροπρακτική βελτιώνει τη λειτουργικότητα του σώματος και έτσι σας βοηθάει να χαρείτε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Μήπως αρκεί να παίρνω παυσίπονα;

Πολλοί, κυρίως ηλικιωμένοι ασθενείς, έχουν ανάγκη να παίρνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να αντέξουν τους αρθρικούς τους πόνους. Η προσθήκη Χειροπρακτικής αγωγής, συμπληρωματικά, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθήσει στο να περιοριστεί η χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Χειροπρακτική τις αρθρώσεις που έχουν ήδη εκφυλιστεί;

Πολλές φορές η εκφύλιση των αρθρώσεων οφείλεται στο ότι οι γειτονικές αρθρώσεις υπολειτουργούν και δεν μοιράζονται το μερίδιο εργασίας που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα να οδηγούν τις πρώτες σε πρόωρη φθορά. Με την Χειροπρακτική αγωγή αποκαθίσταται η σωστή λειτουργική συμπεριφορά των αρθρώσεων και ελαφρύνεται η υπερβολική τους καταπόνηση, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη φθορά τους ή μειώνοντας το βαθμό της.

 

Μπορεί η Χειροπρακτική να εφαρμοστεί σε άτομα με οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία μειώνεται η πυκνότητα της οστικής μάζας και τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και γενικά στους ηλικιωμένους. Στα αρχικά της στάδια δεν εμφανίζει πόνους και η πιθανότητα καταγμάτων είναι μικρή. Οι Χειροπράκτες είναι σε θέση να τροποποιήσουν τις μεθόδους τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους το ενδεχόμενο της Οστεοπόρωσης, αλλά αν η κατάσταση είναι πολύ προχωρημένη, τελικά ίσως αυτό να μην είναι αρκετό για να τους επιτρέψει να εργαστούν. Πάντως, η διατήρηση της ευκαμψίας και του μυϊκού τόνου, που επιτυγχάνεται με την Χειροπρακτική, βελτιώνει την κίνησή σας, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και σας επιτρέπει να ασκηθείτε πιο εύκολα.

 

Τα άρθρα της επιστημονικής ομάδας του chiropractic.gr
(Ευγενική χορηγία των κειμένων από το Βρετανικό Σύλλογο Χειροπρακτικής, BCA)